Sivut

tiistai 8. joulukuuta 2015

Verratonta vertaistukea


Kun opiskelija joutuu olemaan pois luennolta, hän pyytää muistiinpanot opiskelijakollegalta. Jos matematiikka tökkii, osaavampi luokkatoveri voi auttaa. Tuoreena äitinä taas vauvanhoitoneuvoja haetaan toisilta äideiltä. Vertaistuki on meille arkielämästämme tuttua; vertaista on helppo lähestyä ja avun pyytämisen kynnys on matala. Vertaistukea voidaan hyödyntää myös systemaattisemmin terveydenhuollossa, esimerkiksi imetyksen edistämisessä.

Vertaistuella tarkoitetaan kahden tasavertaisen yksilön välistä avunantoa ja kannustusta. Vertaistuki sisältää niin tiedollista kuin emotionaalistakin tukea riippuen tilanteista ja tarpeista. Imetyksen vertaistuen on osoitettu lisäävän imetyksen kestoa, joskin myös ristiriitaisia tuloksia on saatu. Vertaistukea imetyksen suhteen on tarjottu niin raskausaikana, synnytyssairaalassa kuin kotiutumisen jälkeen joko kasvokkain tapaamalla, puhelimitse tai netin välityksellä. Tapaamiset on voitu toteuttaa joko kahden kesken tai ryhmissä. Pitempikestoisen vertaistuen ajatellaan olevan tehokkaampaa kuin yksittäisten tapaamisten. Yksiselitteistä vastausta kysymyksiin, mikä ajankohta tai tapa toteuttaa imetyksen vertaistuki olisi kaikkein tehokkain, ei vielä ole.

Imetyksen vertaistukijat ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat parhaimmillaan toimia tehokkaasti vastavuoroisessa yhteistyössä. Vertaistukijoiden olisi mahdollista saada ammattilaisilta tukea ja eväitä oman osaamisensa kehittämiseen. Terveydenhuollon ammattilaiset voisivat puolestaan hyötyä oman työmääränsä keventymisellä tietäessään tuen jatkuvan katkeamattomana myös perheen kotiutuessa.  On kuitenkin mahdollista, että näiden kahden ryhmän välille syntyy myös jännitteitä, etenkin, jos osapuolet eivät ymmärrä pyrkivänsä samaan tavoitteeseen. Vertaistukijoiden olisi hyvä saada jonkinlainen valmennus toimintaansa, jotta he pystyvät tukemaan esimerkiksi imetystä parhaalla mahdollisella tavalla perustuen tutkimusnäyttöön. Toisaalta on hyvä pohtia mihin vapaaehtoisuuteen perustuvan vertaistuen ”ammattilaistaminen” voi johtaa. Suomessa imetyksen vertaistukea tarjoaa esimerkiksi Imetyksen tuki ry, joka kouluttaa imetystukiäitejä. Imetystukiäidit voivat tarjota vertaistukineuvoja esimerkiksi netin kautta tai paikallisesti kokoontuvissa imetystukiryhmissä. Kansainvälisesti imetyksen vertaistukijoita työskentelee palkattuna synnytyssairaaloissa. Tällöin voidaan myös pohtia miten terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja vertaistukiäitien tarjoama tuki eroavat toisistaan, ja onko palkkatyönä tehtävä vertaistuki enää puhdasta vertaistukea.

Vertaistuen merkitys erityisissä elämäntilanteissa, esimerkiksi vauvan syntyessä perheeseen, voi olla suuri. Vertaistuki voi tarjota tiedollisen ja emotionaalisen tuen lisäksi sosiaalisen yhteisön ja tunteen johonkin ryhmään kuulumisesta. Vaikka käsillä olevaan imetys- tai vauvanhoitokysymykseen ei saisi välitöntä apua, on usein helpottavaa kuulla, ettei ole ainoa tai yksin pulmiensa kanssa. Jo tieto siitä, että muutkin ovat tämän ongelman tai vaiheen selättäneet, voi tuoda ratkaisevan avun. Vertaistuki ei milloinkaan voi korvata ammattilaisen tarjoamaa imetystietoa tai –ohjausta, mutta täydentävänä tukimuotona se on ainutlaatuista ja todella vertaansa vailla.

Kirjoittajan tiedot:
Hannakaisa Niela-Vilén
kätilö, TtM, tohtorikoulutettava
Hoitotieteen tohtoriohjelma ja hoitotieteen valtakunnallinen tohtorikoulutusverkosto
Turun yliopisto, hoitotieteen laitos
s-posti: hmniel(at)utu.fi

Lähteet:

Dennis CL. 2003. Peer support within a health care context: a concept analysis. International Journal of Nursing Studies 40(3), 321–332.

Chapman DJ, Morel K, Anderson AK, Damio G, Pérez-Escamilla R. 2010. Breastfeeding peer counseling: from efficacy through scale-up. Journal of Human Lactation 26(3), 314–326.

Curtis P, Woodhill R, Stapleton H. 2007. The peer-professional interface in a community-based, breast feeding peer-support project. Midwifery 23(2), 146–156.

Jolly K, Ingram L, Khan KS, Deeks JJ, Freemantle N, MacArthur C. 2012. Systematic review of peer support for breastfeeding continuation: metaregression analysis of the effect of setting, intensity, and timing. BMJ 25;344:d8287, doi: 10.1136/bmj.d8287.

Rossman B. 2007. Breastfeeding peer counselors in the United States: helping to build a culture and tradition of breastfeeding. Journal of Midwifery & Women’s Health 52(6), 631–637.

Sudfeld CR, Fawzi WW, Lahariya C. 2012. Peer support and exclusive breastfeeding duration in low and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. PLoS One 7(9), e45143, doi: 10.1371/journal.pone.0045143.

 

2 kommenttia:

  1. Hei Hannakaisa!

    Olit kirjoittanut mukavasti tärkeästä aiheesta, kiitos! Ilahduttaa kovasti lukea näin imetystukiäitinä. Käytit tekstisi pohjalla paljon kansainvälistä tutkimustietoa. Eri puolilla maailmaa imetyksen vertaistuki toteutuu kyllä varmasti hyvinkin monella tapaa.

    Suomessa meillä on mahtava tilanne, kun Imetyksen tuki ry:n tarjoama koulutus imetystukiäideille on laadukasta ja monipuolista. Imetyksen tuki ry:n imetystukiäideillä on myös hyvät yhteistyötaidot, jotta terveysalan ammattilaisten kanssa voidaan puhaltaa yhteen hiileen vauvojen ja perheiden parhaaksi. Imetystukiäidit pyrkivät pysymään ajan tasalla ja pohjaamaan toimintansa tutkittuun, näyttöön perustuvaan tietoon, tässä auttaa huomattavasti maanlaajuinen tehokas verkostomme.

    Toivottavasti tekstisi lisää vertaistuen huomiointia osaltaan, myös muillakin työsaroilla kuin imetysasioissa! Vertaistukijoilla ja ammattilaisilla on paljon annettavaa toisilleen.

    t. Minna Mäkinen, imetystukiäiti, sairaanhoitaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minna,

      kiitos kommenteistasi, kirjoittajana on aina mukavaa saada palautetta. Kuten käyttämästäni lähdemateriaalista huomasit, imetyksen vertaistuen tutkimus tosiaan on pääosin kansainvälistä, Suomessa tutkimusta on varsin vähän - toistaiseksi ainakin.

      Imetyksen tuki ry tekee Suomessa todella hyvää työtä vertaistuen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Olen mielenkiinnolla seurannut esimerkiksi Facebookissa toimivaa vertaistukiryhmää, jossa koulutetut vertaistukiäidit tarjoavat asiantuntemuksensa melko suurenkin "yleisön" käyttöön.

      Kehitettävää kuitenkin edelleen riittää imetyksen tukemisessa. Vertaistuen lisäksi terveydenhuollon ammattilaisten imetystietoja ja -taitoja olisi tarpeen päivittää, jotta pystyisimme tukemaan useampia äiti-vauva -pareja imetyksen alkuvaiheen hämmennyksen ja mahdollisten ongelmien yli.

      Tsemppiä arvokkaaseen imetystukityöhösi!

      Yt. Hannakaisa

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.