tiistai 8. heinäkuuta 2014

Voidaanko pitkäaikaishoitolaitoksissa torjua hoitoon liittyviä infektioita?


Hoitoon liittyvät infektiot vaarantavat potilasturvallisuuden ja heikentävät hoitotyön laatua. Hoitoon liittyvien infektioiden esiintyvyydestä ja torjunnasta akuuttisairaaloissa on kohtuullisen paljon tutkimusta. Pitkäaikaishoitolaitoksien hoitoon liittyvien infektioiden torjunnasta on kuitenkin tehty lähinnä pilottiluonteisia tutkimuksia ennen keväällä 2013 tehtyä ECDC:n (European Centre of Disease Prevention and Control) Euroopan laajuista HALT-2-tutkimusta, johon osallistui 1181 pitkäaikaishoitolaitosta 19 Euroopan maasta.

HALT-2 -tutkimuksen mukaan pitkäaikaishoitolaitosten kodinomaisissa tiloissa on useita infektioriskiä lisääviä tekijöitä. Asukkaiden hoitoisuus on hyvin korkea, kun yli puolet heistä on vuodehoidossa ja aikaan sekä paikkaan orientoitumattomia, ja heillä esiintyy niin virtsa- kuin ulosteinkontinenssiakin. Hoitoon liittyvien infektioiden riskitekijöinä ovat hygieniakäytäntöjen (käsihygienia ja suojakäsineiden käyttö) lisäksi antibioottikäytännöt, painehaavat, hengitystieinfektiot ja virtsatietulehdukset. Runsas antibioottien käyttö lisää vastustuskykyisten mikrobien kehittymistä. Iäkkäiden ja heikkokuntoisten asukkaiden laitoksissa esiintyy usein nopeasti leviäviä hengitysinfektioepidemioita influenssakauden aikana. Perushoidosta tinkiminen lisää painehaavaumia ja inkontinenssista johtuvia tulehduksia. Voidaanko infektoiden torjunnalle siis tehdä mitään?

Hoitotyön laatua voidaan aina parantaa. HALT-2 -tutkimus osoittaa hyvin, mitkä infektioiden torjuntakäytännöt kaipaavat selkeyttämistä ja seurantaa pitkäaikaishoitolaitoksissa (kuvio 1). Kuvio 1. Vuonna 2013 HALT-2 tutkimuksen infektioiden torjuntakäytännöt (IPC) pitkäaikaishoitolaitoksissa (n=1046)


Pitkäaikaishoitolaitosten hygieniakäytännöissä on hyvä seurata käsihuuhdekulutuksen lisäksi käsihygienian toteutustapoja ja erityisesti suojakäsineiden käyttöä. Antibioottien käyttöä varten tulee olla toimintaprotokolla – pitkäaikaishoitolaitosten henkilökunnan tulee tietää miksi antibioottia menee, milloin se on aloitettu ja milloin lopetetaan. Ennaltaehkäisevän antibiootin tarpeellisuutta tulee harkita myös moniresistenttien mikrobien näkökulmasta. Influenssarokotus tulee järjestää asukkaille, jotka ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotteeseen. Perushoidon laadusta ei tule tinkiä.

Dinah Arifulla
Tutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL
Tartuntatautienseurannan ja -torjunnan osasto
Tartuntatautien torjuntayksikkö
dinah.arifulla(at)thl.fiTutkimuslähde:  ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control. Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European long-term care facilities. April-May 2013. Stockholm: ECDC; 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti