Asiantuntija kommentoi ravintosuosituksia, ja sosiaalinen media repeää
keskusteluun mitä kuuluu lautaselle ottaa. Kuka tahansa voi tituleerata itseään
asiantuntijaksi, ja virheellisenkin tiedon levittäminen on nykyisin helppoa.
Kuka tahansa voi perustaa esimerkiksi blogin tai verkkosivuston ja hankkia suuren lukijakunnan julistamalla yleisöön vetoavaa tietoa erilaisista terveyteen liittyvistä ilmiöistä. Tämä voi olla hyvin haitallista, jopa vaarallista, koska vastuu tiedon luotettavuuden arvioinnista jää kokonaan lukijalle. Hyvinkin haitalliset ilmiöt pääsevät näin yleistymään yhteiskunnassa. Näistä esimerkkeinä erilaiset ”muotidieetit”, rokotusvastaisuus, vaihtoehtohoitojen suosiminen ja lääketieteellisistä toimenpiteistä kieltäytyminen, sairauksien hoitaminen ruokavaliolla kansallisten ravitsemussuositusten vastaisesti jne. Esimerkkejä on lukuisia, uusimpana kohu väitetyistä hopeaveden terveysvaikutuksista vaikka todellisuudessa se on elimistölle myrkyllistä! On hyvin helppoa vakuuttaa lukija hoidon tai terveyskäyttäytymisen vaikuttavuudesta kertomalla, miten oma ja monen muun vointi on sen avulla parantunut. Teksteissä saatetaan käyttää jopa lähteenä tutkimuksia tai tekstin kirjoittaja voi olla luotettavan kuuloinen ammattilainen, mikä helposti vetoaa suureen yleisöön ja antaa tekstistä luotettavan vaikutelman.
Mistä tietää, milloin julkaistuun sanaan voi luottaa? Riittääkö, että kirjoituksessa on viitattu tutkimukseen? Ei, se ei vielä takaa sitä, että tieto on luotettavaa. Ei edes se, että tutkimus on julkaistu tieteellisessä vertaisarvioidussa lehdessä takaa sitä, että tutkimus on luotettava tai sen tulokset yksinään olisivat peruste esimerkiksi kansallisten hoitosuositusten vastaiseen toimintaan. Tieteellisetkin lehdet julkaisevat todennäköisemmin tutkimuksen, jonka tulokset ovat positiivisia. Toisaalta systemaattisiin katsauksiin ja meta-analyyseihin, joiden tarkoitus on koota kattavasti yhteen tiettyä terveysvaikutusta mittaavat tulokset, päätyvät useimmiten englanninkieliset tutkimukset. Jo nämä tekijät vääristävät saatavilla olevaa tietoa. Lisäksi uuden tutkimuksen tulokset tulisi aina peilata ja kriittisesti arvioida suhteessa jo olemassa olevaan tutkimustietoon samasta aiheesta.
Jotta tutkimustuloksiin voi luottaa, täytyy ymmärtää jotakin
tutkimusprosessista ja osata arvioida käytetyn tutkimusasetelman luotettavuutta
tai tulosten raportoinnin luotettavuutta. Myös se, miten tutkimus mediassa tai
erilaisilla foorumeilla tuodaan esiin, voi vääristää tutkimustuloksia merkittävästi.
On esimerkiksi kirjoitettu, että maito tappaa! Sitten kun lukee kyseisen
tutkimuksen, tuloksissa sanotaan, että runsas maidonjuonti saattaa olla
yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja murtumien määrään. Tutkijat
kuitenkin itsekin toteavat, että tuloksiin tulee suhtautua varovaisesti, koska
syy-seuraussuhde ei ole selvä ja sekoittavat tekijät voivat vaikuttaa
tuloksiin. He toteavat myös, että tutkimusasetelma ei ole riittävän luotettava
varsinaisten johtopäätösten tekemiseen vaan asiaa pitäisi tutkia
koeasetelmalla, ja että kenenkään ei tulisi näiden tulosten perusteella muuttaa
ruokavaliotaan! Tämän kaltaiset tutkimukset saavat kuitenkin valitettavan
paljon palstatilaa niin mediassa kuin kyseenalaisilla terveysfoorumeillakin ja
saavuttavat näin suuren lukijakunnan.
No mistä sitten tietää mihin tietoon voi luottaa, jos itsellä ei ole osaamista tutkimusten kriittiseen arviointiin? Tutkimusten luotettavuuden ja laadun arviointiin on olemassa lukuisia työkaluja tai check-listoja, joilla voidaan arvioida tutkimusten raportoinnin tarkkuutta. Niiden käyttö ei kuitenkaan luonnistu ilman hyvää tutkimusprosessin ja –menetelmien tuntemusta. Erilaiset luotettavat asiantuntijatahot (esim. Hoitotyön tutkimussäätiö, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Joanna Briggs instituutti, Cochrane yhteisö, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL) julkaisevat katsauksia ja suosituksia, joissa tiedon luotettavuus on valmiiksi arvioitu. Kansalliset hoitosuositukset, esim. Käypä hoito tai Hoitotyön tutkimussäätiön suositukset perustuvat parhaaseen mahdolliseen ja uusimpaan tietoon eli näyttöön. Lisäksi tieto voidaan luokitella näytön asteen perusteella vähimmillään ei tieteellistä näyttöä käsittäväksi ja parhaimmillaan vahvaan tieteelliseen näyttöön. Näin tiedon käyttöarvoa käytännössä on helpompi arvioida.
Jokaisella on toki oikeus päättä omasta hoidostaan tai noudattaa sellaista
ruokavaliota, jonka kokee itselle hyväksi, mutta on vaarallista ja harhaanjohtavaa
julistaa tällainen tieto terveysvaikutteiseksi. Se, että julkisilla foorumeilla
julistaa kansallisten suositusten vastaista tietoa faktana yhden päinvastaisia
tuloksia saaneen tutkimuksen perusteella tai koska jokin hoito toimii itsellä,
on virheellistä ja osoittaa vain kirjoittajan tietämättömyyttä. Olisi tärkeää
osata suhtautua tällaiseen tietoon hyvin kriittisesti!
Kirjoittajien tiedot:
Kristiina Heikkilä
Hoitotieteen laitos
kemheik@utu.fi
Katriina Anttila
Kristiina Heikkilä
Sairaanhoitaja, TtM, Tohtorikoulutettava
Turun yliopistoHoitotieteen laitos
kemheik@utu.fi
Katriina Anttila
Psykiatrinen sairaanhoitaja, TtM, Tohtorikoulutettava
Turun yliopisto
Hoitotieteen laitos
Lähteet
Clarke,
M., S. Hopewell, and I. Chalmers. 2010. Clinical trials should begin and end
with systematic reviews of relevant evidence: 12 years and waiting. The Lancet 376 (9734):
20–21.
Ekmecki PE. An increasing problem in publication ethics: Publication bias and editors' role in avoiding it. Med Health Care Philos 2017 Jun;20(2):171-8. PMID:28342053
Guyatt HG, Oxman AD, Kunz R, Falck-Ytter Y, Vist GE, Liberati A, Schunemann HJ. 2008. Rating quality of evidence and strength of recommendations. GRADE: going from evidence to recommendations. The BMJ 336, 1049–1051.
Guyatt HG, Oxman AD, Vist GE, Kunz R, Falck-Ytter Y, Alonso-Coello P, Schunemann HJ. 2008. Rating quality of evidence and strength of recommendations. GRADE: an emerging consensus on rating quality of evidence and strength of recommendations. The BMJ 336, 924–998.
Guyatt HG, Oxman AD, Vist GE, Kunz R, Falck-Ytter Y, Alonso-Coello P, Schunemann HJ. 2008. Rating quality of evidence and strength of recommendations. GRADE: what is “quality of evidence” and why is it important to clinicians? The BMJ 336, 995–926.
Käypä hoito. 2017. Käypä hoito –suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/etusivu
THL. 2017. Hopeavedessä piilee vaara – ei kannata käyttää sairauksien hoidossa eikä ravintolisänä. https://www.thl.fi/fi/-/hopeavedessa-piilee-vaara-ei-kannata-kayttaa-sairauksien-hoidossa-eika ravintolisana?redirect=https%3A%2F%2Fwww.thl.fi%2Ffi%2Fetusivu%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_tcsSJTqcGl0N%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2-1-3%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.