Ihmisen elämää kuvataan usein
kaarena, joka alkaa syntymästä ja päättyy kuolemaan. Useimmat elintapoihin
liittyvät terveysongelmat, kuten lihavuus ja ylipaino sekä kansansairaudet,
kuten sydän- ja verisuonitaudit sekä tyypin 2 diabetes, nostavat päätään vasta
aikuisiällä - kaaren jo käännyttyä laskusuuntaan. Riskiä sairastua näihin
sairauksiin lisäävät useat aiemmin kaaren varrella elintapoihin liittyvät
tekijät, kuten liian vähäinen liikunta, epäterveellinen ruokavalio ja niistä
mahdollisesti seuraava ylipaino. Myös geenien osuus näiden sairauksien synnyssä
on yleisesti tunnistettu. Viime vuosikymmenten tutkimustulosten perusteella
kuitenkin sikiöajalla, syntymällä ja varhaislapsuudella on osaltaan tärkeä
rooli tuon riskin muokkaajina. Esimerkiksi äidin raskausaikaisen tupakoinnin ja
painonnousun sekä lapsuusiän kasvun on todettu olevan yhteydessä
lihavuusriskiin aikuisiällä. Lisäksi mm. syntyminen keskosena (<37
raskausviikolla) lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin
aikuisiällä.
Termi ”terveyden varhainen
ohjelmoituminen” viittaa siihen, miten elimistö elämän varhaisvaiheessa
ohjelmoituu tai sopeutuu kulloinkin vallalla olevaan ympäristöön. Tämä
sopeutuminen näkyy elimistön toiminnassa myös pitkällä aikavälillä. Ilmiön
tutkimiseen keskittynyt monitieteinen tutkimusala, joka nykyisin kulkee nimellä
”Developmental Origins of Health and Disease” (DOHaD, https://dohadsoc.org), käsittelee
elämän varhaisvaiheiden yhteyttä terveyteen ja hyvinvointiin myöhemmällä iällä
(ks. esim. Hanson & Gluckman 2011). Vaikka ilmiö on huomioitu jo vuosisadan
alkupuolella, sai tutkimusala laajemmassa mittakaavansa lähtösysäyksen 1980-luvun
Englannissa tehdystä löydöksestä, jossa todettiin niiden, jotka syntyivät
pienipainoisina, kuolleen todennäköisemmin sydän ja verisuonitauteihin, kuin
normaalipainoisina syntyneiden. Sittemmin tutkimusala on laajentunut
käsittelemään elämän varhaisvaiheen altisteita ympäristömyrkyistä äidin
raskausaikaiseen stressiin.
Varhainen ravitsemus on yksi
keskeisistä altisteista, jonka yhteydestä terveyteen ja hyvinvointiin pitkällä
aikavälillä on selkeää tutkimusnäyttöä. Esimerkiksi imetyksen lihavuudelta
kehittymiseltä suojaava vaikutus ja toisaalta liian korkean imeväisiän
proteiininsaannin lihavuuden kehittymiselle altistava vaikutus ovat löydöksiä,
jotka ovat toistuneet tutkimuksissa (ks. esim. Brands ym 2014). Toisaalta on
myös näyttöä siitä, että elämän varhaisvaiheet vaikuttavat
ruokailutottumuksiimme aikuisiällä; esimerkiksi niiden, jotka ovat syntyneet
pienipainoisina keskosina, on todettu omaavan aikuisiässä epäterveellisemmät
ruokailutottumukset täysiaikaisina syntyneisiin verrattuna
Useat elämän varhaisvaiheessa
vaikuttavat tekijät ovat sellaisia, joihin emme pysty suoralta kädeltä vaikuttamaan
kovinkaan paljoa. Kuitenkin elintavat, tärkeimpinä ravitsemus ja liikunta, ovat
tekijöitä joiden avulla pystymme kenties pitkällä aikavälillä muokkaamaan jo elämän
varhaisvaiheessa muotoutuvaa aikuisiän sairastumisriskiä. Viimevuosien
tutkimustulosten perusteella onkin erittäin tärkeää panostaa etenkin raskautta
suunnittelevien nuorten naisten, raskaana olevien äitien, imeväisikäisten sekä
esimerkiksi keskosena syntyneiden terveyden seurantaan ja elintapaohjaukseen
osana laajempaa lihavuuden ja siihen liittyvien kansansairauksien ehkäisytyötä.
Kirjoittaja:
Hanna-Maria Matinolli
Terveydenhoitaja, TtT
Projektitutkija
Turun yliopisto, hoitotieteen
laitos
ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Hanna_Maria_Matinolli
Lähteet:
Barker D.J. & Osmond C. 1986. Infant mortality,
childhood nutrition, and ischaemic heart disease in England and Wales. Lancet, 1(8489):1077–1081.
Brands, B., Demmelmair, H., Koletzko, B. 2014. How growth
due to infant nutrition influences obesity and later disease risk. Acta
Paediatr. 130, 578-585.
Brisbois, T.D., Farmer, A.P., McCargar, L.J. 2012. Early
markers of adult obesity: a review. Obesity Reviews, 13, 347-367.
Hanson, M. & Gluckman, P. 2011. Developmental origins of noncommunicable
disease: population and public health implications. Am J Clin Nutr, 94; 1754S-1758S.
Kaseva, N., Wehkalampi, K., Hemiö, K., Hovi, P.,
Järvenpää, A.L., Andersson, S., Eriksson, J.G., Lindström, J., Kajantie, E.
2013. Diet and nutrient intake in young adults born preterm at very low birth
weight. J Pediatr 163(1):43-8.
Matinolli HM. 2018. Nutrition and early life
programming of health. Focus on preterm birth and infant feeding in relation to
energy-balance and related traits in adulthood. Väitöskirja.
Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta.
Raju,
T.N.K, Buist, A.S., Blaisdell C.J., Moxey-Mims, M., Saigal, S. 2017. Adults born preterm: a review of general health and
system-specific outcomes. Acta Paediatr. 106(9):1409-1437.
Sipola-Leppänen,
M., Vääräsmäki, M., Tikanmäki, M., Matinolli, HM., Miettola S., Hovi P.,
Wehkalampi, K., Ruokonen, A., Sundvall, J., Pouta, A., Eriksson, JG., Järvelin,
MR., Kajantie, E. 2015. Cardiometabolic risk factors in young adults who were born preterm. Am J
Epidemiol. 181(11):861-73.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.