Sivut

tiistai 1. lokakuuta 2019

Kestävä kehitys ja ekologisuus tutkimustyössä – kokemuksia Baltic Sea Region -kesäkoulusta



Viime kesäkuussa osallistuin jatko-opiskelijana Latvian Riikassa järjestettyyn neljänteen kansainväliseen Baltic Sea Region -kesäkouluun. Kolmepäiväistä kesäkoulua varten opiskelijoille annettiin keväällä kaksi ennakkotehtävää, joista ensimmäisen aiheena oli kestävä kehitys ja ekologisuus sekä hoitotyön tutkimuksen että oman väitöskirjatyön näkökulmasta. Ennakkotehtävän kautta aiheeseen pääsi tutustumaan hyvin vaikkakin oman kliinisen erityisalani, suun terveydenhoidon, osalta en onnistunut juurikaan löytämään aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Itse kesäkoulu kuitenkin lisäsi ymmärrystäni aiheesta suuresti sekä opiskelupäivinä kuulemiemme luentojen että pienryhmissä toteutettujen työpajasessioiden myötä. Kesäkoulut tunnetusti toimivat erinomaisesti myös verkostoitumiskanavina yli maa- ja ammattirajojen. Olikin mielenkiintoista kuulla muilta opiskelijoilta esimerkiksi millaisia käytäntöjä ja mahdollisuuksia eri Baltian maissa on tutkimuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen kestävän kehityksen näkökulmasta.

Kesäkouluun osallistui selkeästi hyvin motivoituneita ja innostuneita opiskelijoita ja yhteistyöyliopistojen henkilökuntaa, ja kävin sekä varsinaisten opiskelupäivien aikana että vapaa-ajalla monia mielenkiintoisia keskusteluja muiden osallistujien kanssa sekä ennakkotehtävissä esiin tuomistamme asioista että tutkimuksen ja kestävän kehityksen suhteesta yleisemmällä tasolla. Totesimme useaan kertaan eri yhteyksissä muiden opiskelijoiden ja luennoitsijoidenkin kanssa, että ympäristönäkökulmaa tulee jatkossa tuoda aktiivisesti esiin paitsi hoitotyön johtamisessa ja käytännön hoitotyössä, myös osana terveystieteellistä perus- ja jatkokoulutusta ja tutkimusta.

Koen Baltic Sea Region -kesäkoulun olleen erittäin antoisa tilaisuus kehittää ja laajentaa omaa tutkimuksentekoon liittyvää tietoutta ja ajattelua ympäristönäkökulmasta. Suosittelen myös kaikkia jatko-opiskelijoita hakeutumaan kesäkouluun heti ensi vuonna!


Kirjoittajan tiedot:
Henna-Riikka Hakojärvi
shg, TtM, tohtorikoulutettava
Turun yliopisto, hoitotieteen laitos
hrmhak@utu.fi


Kaupunkimaisemaa Riikasta. Kuva kirjoittajan kotialbumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.