Sivut

tiistai 25. helmikuuta 2020

Mielenterveys hoitotieteessä ja uudessa kansallisessa strategiassa



Mielenterveys hoitotieteessä -päivä

Kuopiossa Itä-Suomen yliopistolla verkostoiduttiin kansallisesti Mielenterveys hoitotieteessä –päivän tiimoilta 28.1.2020. Päivän alussa TtT Niina Kilkku esiteli mielenterveyshoitotyön kannalta keskeisiä teemoja: stigman vähentäminen, sosiaalisen inkluusion ja ihmisoikeuksien vahvistaminen, pakon käytön vähentäminen ja palvelujärjestelmän kehittäminen. Kilkku toimii Horation, eli Euroopan psykiatristen sairaanhoitajien yhdistyksen puheenjohtajana, mikä antaa hänelle näköalapaikan mielenterveyden ja hoitotyön keskeisiin kysymyksiin Euroopan tasolla.

Iltapäivällä pienryhmissä käytiin läpi, millaista tutkimusta ja kehittämistä Suomessa tehdään hoitotieteen ja mielenterveyden alalla, ja oli hienoa huomata, että kaikki aamupäivän keskeiset teemat esiintyivät myös työpajojen alustuksissa. Näiden lisäksi korostuivat toipumisorientaatio, nuorten mielenterveyden edistäminen sekä erilaiset digitaaliset palvelut. Pienryhmissä löytyi myös paljon uusia yhteistyömahdollisuuksia, kun eri organisaatioissa toimivat tutkijat ja kehittäjät pääsivät jakamaan tutkimusaiheitaan ja –tuloksia.

Helmikuun alussa julkaistiin uusi kansallinen Mielenterveysstrategia, jossa keskeisiksi painopisteiksi on nostettu mielenterveys pääomana, lasten ja nuorten mielenterveys, mielenterveysoikeudet, palvelut ja mielenterveysjohtaminen. Strategiassa painotetaan mielenterveyspalvelujen oikea-aikaisuutta ja ongelmien ehkäisyyn tähtääviä palveluja perustasolla. Erityisesti mielenterveys pääomana ja ongelmien ehkäisy ovat aiheita, jotka koskettavat meitä kaikkia. Niiden nostaminen painopisteeksi on myös muistutus siitä, että mielenterveyden edistämisen osaaminen ja ymmärrys kuuluvat kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten työn keskiöön. Haastankin sinut hyvä lukija miettimään tämän viikon ajan, miten pidät omasta mielenterveydestäsi huolta?



Kirjoittaja:
Maria Ameel
sh, vtm, tohtorikoulutettava
Turun yliopisto
hoitotieteenlaitos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.