Sivut

tiistai 8. toukokuuta 2018

Lapsi ei kastele tahallaan - yökastelua voi ja sitä pitää hoitaa!


Kansainvälistä yökastelu-päivää ”WORD BEDWETTING DAY” vietetään 29.5.2018. Päivän tavoitteena on jakaa oikeaa tietoa yökastelusta, sen yleisyydestä ja hoidosta sekä rohkaista perheitä ja myös terveydenhuollon ammattilaisia puhumaan siitä luontevasti nolostumatta. Keskeinen viesti on, että yökastelu ei ole kenenkään syy, ja sitä voidaan, ja sitä pitää hoitaa. 

Yökastelulla tarkoitetaan unen aikaista kyvyttömyyttä hallita virtsarakon toimintaa ja siitä aiheutuvaa kastelua yli 5-vuotiaalla lapsella. Noin 10 % koulun aloittavista lapsista kastelee. Vielä 1980-luvulla yökastelua pidettiin psyykkisenä ongelmana ja edelleen siihen liittyy häpeää, syyllisyyttä ja salailua. Toisaalta oiretta on myös vähätelty ”kyllä se siitä, aika hoitaa” asenteella. Vaikka yökastelu ei ole psyykkinen ongelma, iän karttuessa kyvyttömyys hallita virtsarakon toimintaa alkaa rajoittaa lapsen sosiaalista elämää ja heikentää itsetuntoa sekä myös koulumenestystä. 

Nykyään oireen tiedetään liittyvän lapsen elimistön ja hermoston kypsymiseen, yöllisen virtsaneritykseen ja rakon toiminnallisen tilavuuden väliseen epäsuhtaan sekä lapsen kykyyn tunnistaa rakon täyttymistä unen aikana. Yökastelu on moninainen oireisto, jonka hoidon perustan muodostaa yksilöllinen hoitosuunnitelma. Ennen hoitomuodon valintaa on tärkeä selvittää, onko kysymyksessä yksioireinen vai monioireinen yökastelu ja paras apuväline siihen on WC-päiväkirja. Päiväkirjan avulla kartoitetaan kastelun lisäksi lapsen päiväaikaiset WC-tavat.  

Hoidon perusta on kannustava ohjaus ja kastelua vähentävien ja arkea helpottavien ohjeiden antaminen. Hoito alkaa päiväoireista (päiväkastelu, ummetus ja tuhriminen) ja niihin liittyvistä tavoista (turha pidättely ja pitkät pissallakäyntivälit, liian vähäinen juominen päivän aikana, iltapainotteinen juominen, epäsäännöllinen syöminen). Hyvän ja levollisen yöunen turvaamiseksi kannattaa viimeisen iltatunnin aikana välttää jännittäviä elokuvia, tietokonepelejä ym. ja käyttää yövaippaa kunnes on aika harjoitella siitä eroon, viimeistään kuitenkin ensimmäisen luokan keväällä. Kun päiväasiat ovat kunnossa ja yökastelua edelleen on, voidaan avuksi kokeilla kasteluhälytintä tai yöllistä virtsaneritystä vähentävää lääkettä.    

Kirjoittajan tiedot:
Anneli Saarikoski
esh, uroterapeutti, TtM, tohtorikoulutettava
HYKS, lastentautien vastaanotot/Turun yliopisto, hoitotieteen laitos

Lähteet:
Tkaczyk M, Maternik M, Krakowska A, Wosiak A, Miklaszewska M, Zachwieja K, Runowski D, Jander A, Ratajczak D, Korzeniecka-Kozyrska A, Mader-Wolynska I & Kilis-Pstrusinska K. Evaluation of the effect of 3-month bladder advice in children with monosymptomatic nocturnal enuresis. Journal of Pediatric Urology 2017, https://dx.doi.org/10.1016/j.jpurol.2017.03.039

Vande Walle J, Rittig S, Tekgül S, Austin P, Yang S, Lopez P-J & Van Herzeele C. Enuresis: practical guidelines for primary care. British Journal of General Practice 2017; 67:328–329.

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta ja asiallisesta artikkelista. Sain tästä paljon vinkkejä, kuten päiväkirjan pitämisen. Onneksi tuli aikoinaan hankittua kunnolliset vuodesuojat, niin ei ole tarvinnut stressata yökastelusta niin paljoa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.