Terveellinen
ravinto on ollut jo useiden vuosien ajan trendi sekä suosittu keskustelun aihe
monilla internet-foorumeilla. Televisiossa on esitetty useita ravintoon ja
etenkin laihduttamiseen tähtääviä ohjelmia ja blogeissa sekä artikkeleissa
kirjoitellaan erilaisista hittidieeteistä. Neuvoja satelee mitä ravintoa tulisi
syödä ja mitä vältellä, millainen ruokavalio soveltuu tavoitteelliseen
treenaamiseen ja millainen laihdutukseen. Kaikkien neuvojen ja ohjeiden
viidakossa olisi hyvä kuitenkin muistaa, että on olemassa viralliset,
tutkittuun tietoon perustuvat ravitsemussuositukset. Ravitsemussuosituksista vallitsee
yhteisymmärrys maailmanlaajuisesti ja kansainväliset suositukset
muistuttavatkin pääperiaatteiltaan toisiaan (Ruokavirasto 2018). Miksi sitten
trendikäs ruokavalio ajaa virallisten suositusten ohi, ja mitä merkitystä esimerkiksi
hiilihydraateilla on aivoille?
Ravinnon
laadulla on merkitystä aivoille. Tutkimuksissa on muun muassa todettu ruokavalion
olevan yhteydessä masennusriskiin ja masennuksen esiintyvyyteen (Ruusunen
2013). Rasvan laadun on puolestaan todettu olevan yhteydessä niin aivojen kuin sydämen verisuonten terveyteen. (Aivoliitto 2018a). Lisäksi säännöllisellä
ruokailulla ja ravinnon laadulla on vaikutusta aivojen vireystilaan (Partinen
2012). Sillä siis mitä syödään ja milloin syödään voidaan edistää aivojen
terveyttä.
Terveellisten
ravintoaineiden kuten kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan,
kalan ja vähärasvaisen juuston on todettu vähentävän masennusriskiä.
Epäterveellisten ravintoaineiden kuten makkaroiden, sokeroitujen jälkiruokien,
sokeripitoisten juomien ja vaalean vehnäleivän syömisen on puolestaan todettu
olevan yhteydessä suurempaan masennuksen esiintyvyyteen. (Ruusunen 2013.) Rasvan laadussa, kovat rasvat eli eläinperäiset tai
tyydyttyneet rasvat ovat haitallisia aivojen verisuonten terveydelle. Kovat rasvat
saattavat myös jäykistää aivosolujen seinämiä. Sen sijaan aivot tarvitsevat
hyvää eli tyydyttymätöntä rasvaa, muun muassa omega-rasvahappoja, joita saadaan
esimerkiksi rasvaisista kaloista. (Aivoliitto 2018a.)
Kuva: Pixabay |
Säännöllinen
ruokailu sekä nautitun ravinnon laatu vaikuttavat aivojen vireystasoon.
Aivoilla ei ole omia energiavarastoja, joten säännöllinen ravinnon saanti muun
muassa parantaa keskittymiskykyä (Aivoliitto 2018b). Myös ravinnon laadulla on
merkitystä. Raskas ateria väsyttää, kun taas nälkäisenä on vaikea nukahtaa. Nopeasti
imeytyvät hiilihydraatit kuten pullat, karkit, valkoinen leipä ja pasta
väsyttävät enemmän kuin valkuaisaineet ja rasvat sekä hitaasti imeytyvät
hiilihydraatit kuten salaatit, juurekset, kokojyvätuotteet, marjat ja hedelmät.
(Partinen 2012.)
On
kuitenkin hyvä muistaa, että se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi
toiselle. Monella saattaa olla ruoka-aine allergioita, jokin suolistosairaus
tai toiminnallisia suolistovaivoja, jotka rajoittavat päivittäistä ravinnonsaantia
ja silloin onkin syytä kääntyä hoitavan tahon puoleen. Kokonaisvaltaiseen
hyvinvointiin tarvitaan ravinnon lisäksi riittävästi unta sekä liikuntaa ja
nämä kolme edistävät myös aivoterveyttä (Aivoliitto 2018c).
Kirjoittaja
Johanna
Pohjanoksa
SH,
TtM, Tohtorikoulutettava
Turun
yliopisto
Hoitotieteen
laitos
Lähteet
Aivoliitto
2018b. Syö, että jaksat keskittyä. www.aivoliitto.fi
[28.1.2019].
Aivoliitto.
2018c. Hyvää arkea aivoille. www.aivoliitto.fi
[28.1.2019].
Partinen
M. 2012. Vireys, väsymys ja suorituskyky. Lääkärikirja
Duodecim. www.terveyskirjasto.fi [28.1.2019].
Ruokavirasto.
2018a. Ravitsemussuosituksia maailmalta. www.ruokavirasto.fi
[28.1.2019].
Ruusunen A. 2013. Diet and depression - An
epidemiological study. Publications of the University of Eastern Finland.
Dissertations in Health Sciences. No 185. Kuopio.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.