Sivut

tiistai 3. syyskuuta 2019

Terveyden edistämistä omahoidon interventioilla



Maailman terveysjärjestö (World Health Organization, WHO) julkaisi kesäkuussa terveyden omahoidon interventioihin liittyvän suosituksen, jonka tavoitteena on tarjota näyttöön perustuvia suosituksia ja hyviä käytäntöjä omahoidon interventioiden kehittämiseksi ja käyttöön ottamiseksi (WHO 2019). Vaikka suositus keskittyy seksuaali- ja lisääntymisterveyden omahoidon interventioihin, tarjoaa se myös hyviä näkökulmia muiden terveyteen liittyvien omahoidon interventioiden kehittämiseen. Terveydenhuollon tulevaisuuden näkökulmasta suositus on ajankohtainen, sillä esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön tulevaisuuskatsauksen (2018) mukaan uusilla ennaltaehkäisyn ja terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työkaluilla, esimerkiksi omahoidon interventioilla, voidaan tukea yksilöitä auttamaan itseään ja tukea heidän elämänlaatuaan ja osallisuuttaan kustannustehokkaasti.  Lisäksi esimerkiksi Suomen Lääkäriliitto (2017) on tunnistanut omahoidon lisääntymisen yhdeksi terveydenhuoltoa ohjaavaksi megatrendiksi.

WHO (2019) määrittelee omahoidon yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen kyvyksi edistää ja ylläpitää terveyttä, ennaltaehkäistä sairauksia sekä kestää sairauksia ja vammoja terveydenhuollon ammattilaisen tukemana tai ilman. Omahoito voi pitää sisällään terveyden itsehallinnan (esimerkiksi itsensä lääkitsemisen, hoitamisen ja tutkimisen), itsetestauksen (esimerkiksi itse tehdyn näytteiden oton, seulonnan, diagnosoinnin sekä itsensä monitoroinnin) tai itsetietoisuuden (esimerkiksi itsensä auttamisen, kouluttamisen ja itsesäätelyn) (Narasimhan ym. 2019). Omahoidon interventioiden avulla voidaan lisätä terveydenhuollon asiakkaiden omaan terveyteen liittyvää valinnanvapautta antamalla heille mahdollisuus arvioida ja hallinnoida omaa terveydenhoitoaan. Ne eivät kuitenkaan voi korvata suoraa kontaktia terveydenhuoltoon, vaan tarjoavat siihen lisätukea. (WHO 2019.)

Mitä näiden omahoidon interventioiden kehittämisessä ja käyttöön ottamisessa pitäisi sitten ottaa huomioon? WHO:n (2019) suositus korostaa ihmiskeskeistä lähestymistapaa, jossa yksilöiden hoidon tulisi perustua holistiseen lähestymistapaan huomioiden heidän elinympäristönsä ja oman elinkaarensa sekä siihen liittyvät tarpeensa, tilanteensa ja toiveensa. Keskeistä on myös eettisyyden, ihmisoikeuksien ja sukupuolien tasa-arvoisuuden huomioiminen. Lisäksi omahoidon interventioiden kehittäminen ja ylläpitäminen tarvitsee turvallisen ja tukea antavan ympäristön, joka mahdollistaa niiden käytön. Esimerkiksi terveydenhuollon järjestelmien tukea tarvitaan kaikilta sen osa-alueilta, muun muassa hallinnon, työntekijöiden, sääntelyn, tiedon jakamisen ja palvelutarjonnan osalta. (WHO 2019.)

Toimivien ja terveyttä edistävien omahoidon interventioiden kehittäminen ja käyttöön ottaminen ei siis ole yksinkertaista, mutta ei myöskään mahdotonta. Se vaatii huolellista ja käyttäjät (asiakkaat, työntekijät ja organisaatio) huomioivaa suunnittelua ja toteutusta. Onnistuessaan omahoidon interventioiden hyödyt voivat olla merkittävät sekä yksilön että organisaation ja yhteiskunnan näkökulmista. Parhaimmillaan ne voivat edistää terveyteen liittyvää minäpystyvyyttä, sitoutumista ja autonomiaa sekä parantaa terveydenhuollon kattavuutta, hoitoon pääsyä, terveysvaikutuksia, laatua ja kustannustehokkuutta sekä vähentää terveyseroja (WHO 2019).

Kirjoittaja:
Johanna Nyman
th/sh, TtM, tohtorikoulutettava
Turun yliopisto, Hoitotieteen laitos
johanna.e.nyman(at)utu.fi

Lähteet:
-          WHO. 2019. WHO Consolidated Guideline on Self-Care Interventions for Health: Sexual and Reproductive Health and Rights. World Health Organization, Geneve. Saatavilla: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325480/9789241550550-eng.pdf?ua=1
-          Sosiaali- ja terveysministeriö. 2018. Eheä yhteiskunta ja kestävä hyvinvointi. Sosiaali- ja terveysministeriön tulevaisuuskatsaus. Valtioneuvoston julkaisusarja 22/2018. Valtioneuvosto, Helsinki. Saatavilla: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160904/22_TUKA_STM_WEB.pdf?sequence=4&isAllowed=y
-          Suomen Lääkäriliitto. 2017. Megatrendit / 24.11.2017. Omahoidon lisääntyminen. Luettu 2.9.2019. Saatavilla: https://laakari2030.fi/megatrendit/megatrendi2/
-          Narasimhan M, Allotey P, Hardon A. 2019. Self care interventions to advance health and wellbeing: a conceptual framework to inform normative guidance. BMJ 365: l688.
-          Kuva: Pexels / rawpixel.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.