Hoitotyön ammattilaiset
kohtaavat työssään väkivaltaa, jolla on merkittäviä seurauksia muun muassa
työssäjaksamiselle, työhyvinvoinnille ja jopa alalta lähtemiselle. Erityisesti
psykiatrista hoitotyötä tekevien hoitajien riski kohdata väkivaltaa työssään on
korkea. Väkivalta on riski myös muille potilaille sekä potilaalle itselleen.
Suomalaisessa tutkimuksessa 65 % psykiatrisista hoitajista ilmoitti kokeneensa
potilaiden väkivaltaa viimeisten 12 kuukauden aikana. Potilaista puolestaan
noin 20 % on kokenut aggressiivisen välikohtauksen toisen potilaan kanssa
ensimmäisten hoitoviikkojen aikana.
Väkivaltaa ja sen uhkaa
hallitaan usein vieläkin pakkokeinoilla kuten potilaan eristämisellä,
sidonnalla tai pakkolääkityksellä. Nämä voivat olla potilaille hyvin
traumaattisia kokemuksia. Näiden pakkokeinojen vähentäminen ja vaihtoehtoisten
menetelmien kehittäminen edistäisi psykiatrisen hoidon laatua samalla kun se
parantaisi työ- ja potilasturvallisuutta.
Hoitajat arvioivat väkivallan riskiä tyypillisesti havainnoimalla potilaan käytöstä. Arviointiin on olemassa myös arvioinnin luotettavuutta lisääviä mittareita, mutta Suomessa niiden käyttö ei ole vielä systemaattista. Potilaiden osallisuus väkivaltariskin arvioinnissa on myös vähäistä. Potilaiden ajatuksista ja väkivaltaa aiheuttavista tilanteista tarvittaisiin kuitenkin tietoa, jos halutaan ehkäistä väkivaltakäyttäytymistä ja niitä aiheuttavia tilanteita. Tämä mahdollistuu vain ottamalla potilas mukaan arvioimaan väkivaltariskiään ja suunnittelemaan sen hallintaa.
Kuluvana vuonna on alkanut Turun yliopiston koordinoima tutkimushanke nimellä ”TEHOKKAAMPAA VÄKIVALLAN RISKINHALLINTAA PSYKIATRISILLE SAIRAALAOSASTOILLE – EDASA APP FI”. Hankkeen tavoitteena on selvittää, onko potilastietojärjestelmä Apottiin integroitava väkivallan riskinhallinnan ohjaava malli eDASA APP* tehokas työväkivallan ehkäisyssä. eDASA APP on nykyisellään käytössä Australiassa. Hankkeessa Apottiin rakennetaan Suomen hoitokulttuuriin sopiva sovellus ja sen toimivuutta tutkitaan osana päivittäistä hoitotyötä. Tutkimushanke toteutetaan HUS Psykiatriassa ja Helsingin kaupungin psykiatrisessa sairaalahoidossa. Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto (210324), Sairaanhoitajien koulutussäätiö, HUS ja Turun yliopisto.
Hankkeessa toimitaan aidosti yhdessä väkivallan riskinhallinnan mallin tulevien loppukäyttäjien, hoitajien sekä potilaiden kanssa. Ja miten ne potilaat otetaan mukaan osalliseksi oman käytöksensä arviointia ja hallintaa? Yksinkertaisimmillaan siten, että hoitaja ja potilas täyttävät yhdessä keskustellen eDASA-riskinarviointimittarin ja suunnittelevat potilaalle uutta mallia käyttäen yksilöllisesti sopivat väkivallan riskinhallintakeinot siltä varalta, että väkivaltaista käytöstä alkaa esiintyä.
Potilaan mukaanotto voi vaatia totuttelua henkilökunnalta, mutta myös potilaita tulisi rohkaista osallisuuteen, sillä he ovat oman sairautensa ja hoidontarpeensa asiantuntijoita. Heidän eriävätkin näkemyksensä koskien omaa sairauttaan ja hoitoaan voivat auttaa kehitettäessä vaihtoehtoisia ja yksilöllisiä tapoja hoitaa ja hallita oireilua. Lisäksi potilaiden mukaanotto oman riskitasonsa arviointiin ja riskinhallintakeinojen valintaan johtaa parhaimmillaan siihen, että potilas sitoutuu hoitosuunnitelmaa ja ottaa enemmän vastuuta käytöksestään, jolloin väkivaltakäyttäytyminen vähenee.
*electronic DASA (Dynamic Appraisal of Situational
Aggression) + aggression prevention protocol (eDASA APP)
Kirjoittajat:
Jenni Anttila
sairaanhoitaja,
TtM, projektitutkija
Turun
yliopisto, Hoitotieteen
laitos
Maria Ameel
sairaanhoitaja, TtT, kehittämispäällikkö
HUS Psykiatria
maria.ameel(at)hus.fi
Tinja Rautiainen
sairaanhoitaja, TtK, TtM-opiskelija, tutkimusavustaja
Turun yliopisto, Hoitotieteen laitos
tkraut(at)utu.fi
Tella Lantta
sairaanhoitaja, TtT, dosentti, erikoistutkija
Turun yliopisto, Hoitotieteen
laitos
tejela(at)utu.fi
Lähteet:
Griffith J, Meyer D, Maguire T, Ogloff J & Daffern M. 2021. A Clinical Decision Support System to Prevent Aggression and Reduce Restrictive Practices in a Forensic Mental Health Service. Psychiatric services. 72(8), 885-890.
Lantta T, Myllyniemi Y, Nappari J, Laakso S, Anttila J & Kanerva H. 2022. Potilas mukaan arviointiin. Sairaanhoitajalehti. 3, 28-33.
Markham S. 2020. Collaborative risk assessment in secure and forensic mental health settings in the UK. General Psychiatry, 33(5), e100291–e100291.
Ogloff JRP & Daffern M. 2006. The Dynamic Appraisal of Situational Aggression: An Instrument to Assess Risk for Imminent Aggression in Psychiatric Inpatients. Behavioral Sciences & the Law, 24(6), 799–813.
Pekurinen V, Willman L, Virtanen M, Kivimaki M, Vahtera J & Valimaki M. 2017. Patient aggression and the wellbeing of nurses: A cross-sectional survey study in psychiatric and non-psychiatric settings. International Journal of Environmental Research and Public Health, 14(10), 1245-.
Ross J, Bowers L & Stewart D. 2012. Conflict and containment events in inpatient psychiatric units. Journal of Clinical Nursing, 21(15-16), 2306–2315.
Työsuojelurahaston rahoituspäätös. https://www.tsr.fi/hankkeet-ja-tutkimustieto/tehokkaampaa-vakivallan-riskinhallintaa-psykiatrisille-sairaalaosastoille-edasa-app-fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.