Kuinka usein kysymme tätä itseltämme ja läheisiltämme? Jäätkö pohtimaan mitä hyvä uni on sinulle, miltä se tuntuu? Mitä kerron, jos tätä kysytään minulta? Entä mitä on laadukas uni? Entä miten saa hyvää, laadukasta unta? Uneen ja nukkumiseen liittyviä asioita on tutkittu monesta näkökulmasta viime vuosikymmenien aikana. Tutkimusnäyttö on vahvaa siitä, kuinka tärkeää uni on meille. Kansainväliset ja kansalliset suositukset syntyvät tutkitusta tiedosta – voimme luottaa niihin. Niin hoitohenkilökunta kuin myös potilaat voivat luottaa siihen, että parasta mahdollista tietoa hyödynnetään eri hoidoissa, kun ne perustuvat hoitosuosituksiin. Niin on myös unen ja unenaikaisten hengityshäiriöiden hoidossa.
Elimistö tarvitsee aikaa levolle ja päivän askareista toipumiselle. Sydän tarvitsee aikaa rauhoittumiselle, jotta sydämen syke hidastuu ja verenpaine laskee. Aivot ovat töissä nukkuessammekin: lataavat energiavarastoja ja käyvät päivän tapahtumat läpi. Syvän unen aikana solujen energiavarastot täyttyvät ja hereillä olon aikana kerääntyneet rasitukset korjaantuvat.
Kuinka monta tuntia täytyisi nukkua? Unentarve on yksilöllistä. Arvio on 7–8 tuntia vuorokaudessa, mutta lyhyemmilläkin yöunilla voi pärjätä – väliaikaisesti. Sinä tiedät ja tunnet itse mikä tuntimäärä on sinulle hyvä ja siksi unitunteja ei kannata vertailla toisten kanssa. Nuorten kohdalla sanonta ”nuoren täytyy saada nukkua – se olisi kuin laittaisi rahaa pankkiin” kertoo hyvin heidän unentarpeestaan, koska he ovat keskellä tärkeää aivojen kehitysvaihetta. Meillä on myös jokaisella oma sisäinen vuorokausirytmi, joka määrittelee milloin väsyttää ja olisi nukuttava.
Laadukas uni suojaa muun muassa sydän- ja verisuonisairauksilta ja niiden pahenemiselta. Pitkään jatkunut univaje on vaaraksi ja siksi jokaisen kannattaa huolehtia omasta unestaan ja tukea läheisten hyvää nukkumista. Unenaikaiset hengityskatkokset, uniapnea, on uusi kansansairaus. Se vaikuttaa ihmisen sairastavuuteen ja jaksamiseen erittäin paljon. Uniapnea herättää nukkujan usein, koska ihmisen on saatava happea. Se rikkoo unen rytmin. Uniapnea on hoidettavissa ja siihen kannattaa panostaa oman ja läheisten terveyden vuoksi. Huonon unen ja nukkumisen syyt kannattaa aina selvittää - erityisesti jos ne ovat jatkuneet pidempään.
Hyvä, laadukas uni – poimintoja parempaan unihygieniaan:
- huolehdi iltarutiineista ja totutusta nukkumaanmenoajasta ja heräämisestä
- vältä ennen nukkumaan menoa fyysistä rasitusta, raskasta ruokailua ja alkoholia
- rentoudu esimerkiksi hyvän kirjan tai musiikin parissa ennen nukkumisen aloittamista
- löydä itsellesi sopiva, kevyt & maistuva iltapala
- huolehdi makuuhuoneesi sopivasta lämpötilasta ja valaistuksesta
- mene hyvällä mielellä nukkumaan – älä huolien kanssa
- ajattele positiivisesti nukkumaan menosta – anna itsellesi lupa olla väsynyt, rentoudu
Kirjoittajan tiedot:
Taina Heinonen
Väitöskirjatutkija, TtM, Terveystieteiden opettaja, ESH
Turun Yliopisto, Hoitotieteen laitos
thhein@utu.fi
Keskeisiä lähteitä:
www.terveyskirjasto.fi/unettomuus
Myllylä M., 2019. Nonfatal and fatal cardiovascular disease events in CPAP compliant obstructive sleep apnea patients. Sleep and Breathing (2019) 23:1209–1217. https://doi.org/10.1007/s11325-019-01808-4
Saaresranta T., ym. 2016. Clinical Phenotypes and Comorbidity in European Sleep Apnoea Patients. PLOS ONE | DOI:10.1371/journal.pone.0163439
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.