tiistai 1. maaliskuuta 2016

Haastaisitko itsesi?Sinä terveydenhuoltoalan ammattilainen, joka teet arvokasta työtäsi koko yhteiskuntamme hyväksi. Käytät korkeatasoista osaamistasi edistämään potilaittesi tai asiakkaittesi hyvinvointia ja terveyttä. Pidät työstäsi, mutta mietit ehkä joskus miten voisit kehittää työtäsi vastaamaan paremmin asiakkaidesi tarpeisiin. Olet voinut huomata epäkohdan, mutta sinulla ei ole keinoja sen ratkaisemiseksi. Pidät myös opiskelijoiden ohjaamisesta ja haluaisit ehkä kokeilla tulevien ammattilaisten opettamista. Olet ehkä lukenut uutisointeja tutkimustuloksista ja miettinyt miten voisit päästä käsiksi alkuperäiseen tutkimustietoon. Olet mahdollisesti jo lukenutkin alkuperäistutkimuksia ja toivot, että voisit joskus itse olla mukana tutkimuksen tekemisessä. Haluaisit kysyä asiakkailtasi miten he kokevat oman sairautensa tai terveytensä, koska haluaisit ymmärtää heitä kokonaisvaltaisemmin. Sinulla voi olla idea hoitokäytännöstä mitä haluaisit testata potilaidesi hoidossa. Ehkä työsi tuntuu joskus sarjalta rutiineja ja velvollisuuksia, jotka on suoritettava, koska niin on aina ennenkin tehty. Ehkä olet kuitenkin eniten kiinnostunut työyksikkösi tai osastosi johtamisesta ja koet, että sinulla olisi tuoreita ajatuksia sen kehittämiseen.

Vääjäämätön johtopäätös kuitenkin on se, että kaipaisit uusia haasteita, joissa voisit kehittyä ja kehittää. Haasteeksi suosittelen lämpimästi hoitotieteen opintoja – ne tarjoavat mahdollisuuksia molempiin. Voit olla varma, että hoitotieteen opiskelu ei tarkoita Royn adaptaatiomallin tai muiden käsitteellisten mallien ulkolukua. Hoitotiede on terveysalan ammattilaisten toiminnalle perustan ja käsitteet tarjoava tiede. Hoitotieteellinen tutkimus tarjoaa näyttöön perustuvaa tietoa vaikuttavista hoitotoimenpiteistä, ymmärrystä eri-ikäisten potilaiden tai asiakkaiden tarpeista ja kokemuksista sekä tietoa hoitotyön koulutuksen tuloksekkaasta toteuttamisesta tai menestyksekkäästä hoitotyön johtamisesta – muutamia esimerkkejä mainitakseni. Hoitotieteen opinnot antavat mahdollisuuden päästä sisään tieteen kiehtovaan maailmaan. Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen opiskelijaksi pyrkiessäsi voit valita opettajaksi tai asiantuntijaksi valmistavista linjoista. Asiantuntijalinjalla voit kiinnostuksesi mukaan hakeutua syventämään osaamistasi erilaisten sisältöalueiden kautta. Turussa mahdollisuutena on myös ainutlaatuinen tutkijalinja, jossa pääset perehtymään tutkimuksen tekemiseen tarkemmin, jos mielessäsi siintää tutkijanura. Kipinä tutkimuksen tekemiseen voi syttyä myös myöhemmin opintojen aikana, ja mahdollisuus hakeutua jatko-opintoihin on silloinkin olemassa.

Hoitotieteen opintojen tarjoamien mahdollisuuksien saavuttamiseksi sinun on myös haastettava itsesi monin tavoin. Opinnot vaativat työtä ja vaivannäköä, mutta siinä samalla tarjoavat sinulle itsesi kehittämisen lisäksi muun muassa uusia ystäviä, mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja ehkä jopa kokonaan uudenlaisen työuran. Miksi siis et haastaisi itseäsi? Hakuaika alkaa 16.3.

 
Kirjoittajan tiedot:
Hannakaisa Niela-Vilén
kätilö, TtM, tohtorikoulutettava
Hoitotieteen tohtoriohjelma ja hoitotieteen valtakunnallinen tohtorikoulutusverkosto
Turun yliopisto, hoitotieteen laitos
s-posti: hmniel(at)utu.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti